Gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen en kmo's

Als zelfstandige krijg je geen inkomen als je plots arbeidsongeschikt bent door ziekte of een ongeval. De arbeidsongevallenverzekering voor je personeel, is niet van toepassing voor jij als zaakvoerder. Je kan jezelf hier best tegen beschermen met een verzekering gewaarborgd inkomen.

Even ter illustratie, bij het ziekenfonds krijg je de eerste maand helemaal niets. Pas vanaf de tweede maand krijg je een uitkering tussen de 30 en 50 euro per dag.

Om dat inkomensverlies te compenseren doe je er goed aan om jezelf en je gezin te beschermen tegen financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid. Als je tussen de 25% en 67% arbeidsongeschikt bent, ontvang je een rente in verhouding met dit percentage. Als je boven de 67% zit, wordt je rente volledig uitgekeerd.

Die premie wordt op basis van diverse criteria samengesteld. Zo spelen je leeftijd en beroep hier ook een grote rol in. Ook je medische toestand en eventuele gevaarlijke hobby's hebben hun invloed. De premies kan je trouwens volledig fiscaal aftrekken als beroepskost.

De polis bevat altijd een eigenrisicotermijn. Binnen die periode krijg je nog geen uitkering (bv. de eerste maand). Dit is hetzelfde als bij een ziekenfonds.

Behalve je inkomensverlies, verlies je natuurlijk ook geld, omdat je bedrijf mogelijks minder of niet draait zonder jou. Je kan best de continuïteit van je vennootschap garanderen door je omzet te verzekeren.